уторак, 18. фебруар 2014.

Пројекат за спуштање Београда на реке

   У згради Владе Републике Србије, док се још увек празновало Сретење (празник српске уставности која је први пут као Сретењски устав уписана 1835. године), 17. фебруара 2014. године, били су учесници и предлагачи пројекта Београда на рекама.
   Јутро је било празнично и тишина помало необична за Београд, а мало ниже од владине зграде пловили су Дунавом теретни бродови и путнички, као што плове дуги низ година. Ту је наше ушће Саве у Дунав, а гледа се са Калемегдана испред оног споменика "Победнику". Овог фебруара већ је објављен пројекат сређивања наших обала, на радост данашњих Београђана, јер они давно нису успели од сталних инвазија на наш главни град и борбе да га увек испочетка обнављамо, да покажу у миру туристима оно што ниједан град на свету нема - овакве две реке које се сједињују испод зидина још старог, старог Београда. Планира се и Видиковац са кога ће да се виде реке и Саборна наша црква и Храм светог Саве. Спуштање Београда на реке је дивна замисао иако Бог да, већ почетком марта кренуће остваривање овог Пројекта. Наш министар саобраћаја, господин Александар Антић објави новинарима да је готов генерални план пројекта и да је остало да се само детаљно разради и да се креће са радом.
   Чудан је наш народ, а и неповерљив постаде према својим владама, није чудо, па унапред реагује на нешто што је већ кренуло у позитивном смислу, мада ми господин министар рече: "они који су против овога или не разумеју, или су злонамерни..." Али уосталом, нека се људи увере, нека само се оствари и нека се ради. Људи из железнице су се договорили о измештању путничко-теретне станице у Земун и ова објава пред новинарима да ће то кренути већ почетком марта пријатно изненађење би за присутне. Битно је још и то да су нас представници из владе (који учествују у овом пројекту убедили да је влада потпуно јединствена када је у питању овај пројекат). Прве недеље марта биће још једна објава о детаљном завршеном плану и о томе како ће главна аутбуска станица бити измештена и о томе како ће се наставити завршетак беомоста тамо где је стао у претходном периоду.
   Није било много приче и углавном кратке су изјаве дате новинарима. Чекаћемо на детаљније изјаве почетком марта и да се уверимо како Београд поново живи и опоравља се... Присуствовала ПРЕС конференцији и учествовала међу осталим новинарима: Нада Вукићевић - Дринска (новинар и писац)










Нема коментара:

Постави коментар